Grøn stær (Glaukom)

GlaukomHund_DLOK

Grøn stær (glaukom)

Glaukom er en tilstand, hvor der opstår et forøget tryk i øjet.

I øjets strålelegeme bag iris produceres kammervæsken. Herfra flyder den gennem pupillen og ud i det forreste øjenkammer og videre ud af øjet via kammervinklen, som ligger mellem hornhinden og iris. Hvis dette balancerede flow forstyrres forbliver for meget væske i øjet, og der opstår et forøget tryk.

Normalt ligger trykket i øjet mellem 15-25 mmHg. En stigning i trykket medfører i begyndelsen stærke smerter og synsforstyrrelser. Vedvarende forøget tryk over 2-3 døgn giver permanente skader på nethinden og synsnerven og medfører blindhed.

Der er to former for glaukom:

  • Primær glaukom opstår uden at andre sygdomme i øjet er årsagsfaktorer.
  • Sekundær glaukom opstår som følge af andre sygdomme i øjet.

Primær glaucom er en arvelig sygdom hos mange racer fx Amerikansk Cocker Spaniel, Basset Hound, Chow Chow, Shar Pei, Jack Russel Terrier, Shih Tzu, Siberian Husky, Engelsk Springer Spaniel, Samojedhund, Cairn Terrier, Flatcoated Retriever og Norsk Elghund. Primær glaukom er sjældent hos katte, men kan ses hos burmeser katten.

Hos disse racer er det ofte en unormal kammervinkel som er årsag til det forøgede tryk. Vinklen er i disse tilfælde enten er for smal eller deform.

Sekundært glaukom ses hyppigere end primær glaukom, og kan forekomme hos alle hunde- og katteracer. Årsagerne til sekundært glaukom er flere. Fx kan Kronisk uveitis, linseluxation, skader på øjet eller svulster i øjet kan føre til sekundær glaukom.

Symptomerne på glaukom er smerter. Dyret bliver mindre social og gemmer sig måske, viser tegn på lysskyhed, kniber øjet sammen, der ses tåreflåd. Klinisk bliver øjet bliver rødt, hornhinden hvid og pupillen bliver stor. I tilfælde af kronisk glaukom forstørres øjeæblet gradvist. Blindhed opstår efter 2-3 dage med forøget tryk.

De kliniske symptomer giver en mistanke om glaukom, men den endelige diagnose stilles ved at måle trykket i øjet. Denne måling foretages med et elektronisk instrument – en tonopen. Hvis trykket er for højt og de kliniske symptomer er forenelige med glaukom, kan diagnosen stilles.

Hvis der er mistanke om primær glaukom, foretages en gonioskopi. Ved denne undersøgelse lægges en speciel gonioskopilinse på den lokalbedøvede hornhinde, hvilket muliggør undersøgelse af kammervinklen. Denne undersøges for unormale forhold. Det er vigtigt at undersøge begge øjne, idet det vurderes om der er risiko for udvikling af glaucom i det raske øje.

Medicinsk behandling af glaukom hos hunde og katte er vanskelig.

I tilfælde af akut glaukom hvor synet stadig kan bevares, kræves intensiv medicinsk behandling og indlæggelse. Hvis det med denne behandling lykkes at sænke trykket og bevare synet, behandles øjet fremadrettet medicinsk for at forsøge at holde trykket nede.

Desværre præsenteres patienter med glaucom ofte først i klinikken når tilstanden er kronisk, og synet er tabt. Kronisk glaukom er smertefuldt, og når synet er tabt er formålet med behandlingen at gøre patienten smertefri. Behandlingen for kronisk glaukom er at fjerne øjet. Dette kan være grænseoverskridende at acceptere at synet er tabt, og at øjet skal fjernes, men nødvendigt for at patienten fremadrettet får en god tilværelse.

Dyr med et øje klarer sig fantastisk, og mange ejere kan efter fjernelse af et øje med kronisk glaukom berette, at dyret er blevet meget gladere og er blevet sig selv igen.

Dyr med arvelig glaukom, bør ikke indgå i avl.

Tonopen_DLOK

Del

Dyrenes Læge og Øjenklinik

Klinikkens adresse:
Munkemarken 72, Thorning
8620 Kjellerup 

Åben efter aftale

+45 27 60 60 69
Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.
 

Læs om