Øjensygdomme hos kat
Vælg venligst artikel i menuen til højre.
Hvor godt ser min kat?
Alle dyrlæger er helt sikkert blevet spurgt ”hvor godt ser min kat?" Dette er jo et simpelt spørgsmål – men ikke så simpelt at svare på. Dog forsøges hermed at give et overblik over kattens syn.
Synsopfattelsen:
Lyset bevæger sig gennem øjet til nethinden, som ligger som den bagerste beklædning af øjeæblet. Her opfanges lyset i nethindens celler, stavceller og tapceller. Stavceller registrerer bevægelse og fungerer bedst i svag belysning. Tapceller anvendes i dagslys og kan skelne farver fra hinanden. Cellerne omdanner lysimpulsen til elektriske impulser, som via synsnerven føres til hjernen hvor disse omdannes til billeder.
Lysfølsomhed
Både hunde og katte ser bedre i svag belysning, end vi mennesker, hvilket der er flere grunde til:
Vores kæledyr har en større pupil og en større hornhinde, hvilket medfører at der slipper mere lys ind i øjet til nethinden, end der gør hos os mennesker. Kattens eilipseformede pupiller gør den i stand til at åbne og lukke hurtigere end runde pupiller, og kan derfor reagere hurtigere på lysændringer.
Hunde og katte har i modsætning til mennesket et reflekterende tapet (tapetum lucidum) i nethinden. Dette område reflekterer lyset så de kan opfanges endnu engang af nethindens celler. Det er denne refleksion, som kan erkendes, hvis en lyskegle rammer en kats og i mindre grad en hunds øjne i mørke. En kats nethinde reflekterer lyset 130 gange bedre end det humane øje.
Dertil kommer at kattens tapet ændrer bølgelængden på lysets stråler, så de nemmere opfanges af celler i kattens nethinde.
Genstande i bevægelse
Hunde og katte, såvel som mennesker, er bedre til at se genstande i bevægelse end genstande der står stille. I et studie med 14 politihunde fandt man, at hundene kunne erkende genstande i bevægelse på op til 900 m, mens de kun kunne erkende genstande som stod stille på 585 m.
Katte og hunde er bedre til at se ting i bevægelse i sparsomt lys, mens mennesket er bedre til at se genstande i bevægelse i dagslys.
Katte lader til at være svagt nærsynede, hvilket forklarer hvorfor deres syn er bedre til at opsnappe minimale bevægelser i næromgivelserne, så som et bytte. Genstande længere væk end et par hundrede meter fanger normalt ikke kattens interesse, grundet deres manglende evne til at fokusere klart på dem.
Synsfelt
Synsfeltet er det område der kan ses, hvis øjnene er fokuseret på et fast punkt. Synsfeltet hos den gennemsnitlige hund angives at være 240 grader til siderne, hos den gennemsnitlige kat 200 grader og hos mennesket 180 grader.
Det binokulære syn
Der hvor synsfeltet fra de to øjne overlapper hinanden taler man om binokulært syn. I dette synsfelt kan en genstand ses tredimensionelt, og der opnås bedre dybde i billedet. Hunde har 30-60 grader overlap idet deres øjne sider mere på siden af hovedet, mens kattens øjne, som det er typisk hos rovdyr, peger fremad og giver katten et overlap på 140 grader (mennesker har ligeledes et overlap på 140 grader) Dette tillader katte en langt højere grad af dybde i synsfeltet, dette dog på bekostning af bredde i synsfeltet. Dyr og mennesker som kun har et øje har dog stadig nogen dybdesyn.
Synsskarpheden
Synsskarpheden er evnen til at se detaljerne i et billede uden at billedet sløres. Menneskers synsskarphed er større end hos hunde og katte. Men det er svært at måle synsskarpheden nøjagtigt hos dyr.
Farvesyn
Nye studier antyder at hunde og i mindre grad katte har nogen farvesyn, selvom de har meget færre farvesensitive celler i nethinden end mennesket. Hunde formodes at have et farvesyn, som svarer til et menneske, som er farveblind og ikke kan skelne mellem rødt og grønt, mens katte har mere begrænset kapacitet for farvesyn.
Hunde og katte ser ud til at opfatte blå og grønne farver bedst. Derimod ser det ikke ud til at de kan skelne røde og grønne farver