Kirsebærøje

DLOK_Cherryeye

Kirsebærøje (Cherryeye)

Kirsebærøje, eller cherryeye er en lidelse, hvor der sker et fremfald af kirtlen, som ligger i blinkhinden – også kaldet det 3. øjenlåg (tredje øjenlåg). Sker dette vil kirtlen være synlig som en hævelse ved den indvendige øjenkrog.

Lidelsen kan forekomme hos alle hunderacer og sjældnere hos katte. Men der er visse hunderacer, som er disponerede for tilstanden. Ofte optræder sygdommen hos unge dyr.

Årsagsforholdene omkring kirsebærøje er ikke klarlagt, men der er sandsynligvis tale om, at de bindevævs drag, som holder kirtlen på plads ved den indvendige øjenkrog, ikke er udviklet normalt. Tilstanden kan også være traumatisk betinget.

I tilfælde af kirsebærøje ses en ofte meget rød hævelse i den indvendige øjenkrog. Patienten er generet af tilstanden og vil forsøge at klø i øjet. Bindehinden i øjet bliver rød og irriteret, og der ses øget tåreflåd.

Tårekirtlen i blinkhinden er en af de kirtler i øjets omgivelser, som producerer tårer til øjet. Op mod 50 % af øjets tåreproduktion kommer fra denne kirtel. Tårevæsken er vigtig for at opretholde en normal fugtighed og et optimalt miljø i øjet. Derfor er det afgørende at bevare tårekirtlen i det 3 øjenlåg. Når kirsebærøje er opstået, bør lidelsen behandles hurtigt. Dels fordi tårekirtlen kan tage skade af den unormale placering, og dels fordi patienten kan påføre øjet og dets omgivelser skade, når der gnides i øjet.

Behandlingen af kirsebærøje er en operation, hvor kirtlen placeres i bunden af blinkhinden. Hermed bevares kirtlen og dens vigtige tåreproducerende funktion. Der er beskrevet mange operationsmetoder for denne lidelse. På Dyrenes Læge og Øjenklinik anvendes en metode, som har en høj succesrate, og hvor der meget sjældent sker tilbagefald. Dog er der ved alle metoder for kirurgisk behandling af kirsebærøje risiko for tilbagefald, hvorfor det hos enkelte hunde kan være nødvendigt med mere end én operation.

Tidligere var man ikke opmærksom på kirtlens vigtighed for tåreproduktion, og der anvendtes en kirurgisk metode, hvor kirtlen blev fjernet ved afklipning.  Denne metode kan ikke anbefales, da der senere i dyrets liv er risiko for udvikling af tørøje (KCS).  Mange hunderacer, som er disponerede for kirsebærøje, er også disponerede for KCS.

Fremtidsudsigterne for patienter med kirsebærøje er gode ved korrekt behandling og tidlig kirurgisk indgreb.

Del

Dyrenes Læge og Øjenklinik

Klinikkens adresse:
Munkemarken 72, Thorning
8620 Kjellerup 

Åben efter aftale

+45 27 60 60 69
Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.
 

Læs om