Grå stær

Grå stær (Cataract)

Cataract er en uklarhed i øjets linse. Linsen er placeret bag pupillen og er normalt glasklar og gennemskinnelig. Linsens funktion er at hjælpe med at bryde lysets stråler, således at der dannes et skarpt billede på nethinden.

Cataract forhindrer lysets passage gennem linsen og bagud til nethinden. Uklarheden kan være placeret forskellige steder i linsen, og udviklingen af cataract varierer meget. Cataract kan være stationær eller udvikle sig med forskellig hastighed. I nogle tilfælde sker udviklingen så langsomt at dyret aldrig får synsbesvær heraf. I andre tilfælde modnes en cataract meget hurtigt, og linsen bliver totalt uklar og mælkehvid. Dette medfører blindhed på de angrebne øjne. Cataract kan optræde i det ene øje, men udvikles på sigt ofte i begge øjne

Cataract forårsager ingen smerte, hvorfor diagnosen ofte ikke stilles, før dyrets syn er så dårligt, at det ændrer dyrets adfærd. Cataract kan opstå på et hvilket som helst tidspunkt i dyrets liv.

Diagnosen kan stilles ved at øjenpaneldyrlægen med et øjenmikroskop undersøger linsen, efter at dyrets pupiller er udvidede med øjendråber. Ved undersøgelsen vurderes udbredelsen og placeringen i linsen. Det er netop placeringen i linsen, racen og dyrets alder, der er afgørende for om det pågældende tilfælde bedømmes som arvelig.

Der kan være mange årsager til cataract. Udefra kommende faktorer som kraftig vold mod øjet, infektioner, forgiftninger, radioaktiv stråling mv. kan medføre cataract. Men også systemiske sygdomme, som stofskiftelidelser og sukkersyge kan forårsage cataract. Andre sygdomme i øjet som fx PRA eller betændelse i regnbuehinden kan ligeledes give cataract.

Cataract er hos katte ofte sekundær til andre lidelser. Dette kan være andre øjensygdomme eller systemiske sygdomme. Derfor bør fundet af cataract hos kat føre til, at katten undersøges for underliggende sygdomme.

Cataract, som involverer hele linsen, siges at være moden og medfører blindhed. Der findes ingen medicinsk behandling af cataract.

Eftersom cataract hos kat oftest skyldes andre sygdomme i øjet er der ikke så gode muligheder for at en operation kan give katten synet igen. 

Del

Dyrenes Læge og Øjenklinik

Klinikkens adresse:
Munkemarken 72, Thorning
8620 Kjellerup 

Åben efter aftale

+45 27 60 60 69
Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.
 

Læs om