Pigmentøs Chorioretinopathi

Ny øjensygdom hos Chinese Crested Dog (CCD)

Der har vist sig i at forekomme en ny øjensygdom i årehinden og nethinden hos CCD. Sygdommen forårsager blindhed.

Klinisk varierer den normale nethindens udseende meget med hudens farve hos CCD, og der er hos racen mange normalvariationer.

I et studie i Sverige blev undersøgt 123 hunde fra 1-10 år. I 32 tilfælde fandt man cirkulære mørke pigmenterede forandringer i nethinden. Forandringerne kunne erkendes hos både hanhunde og tæver. Forandringerne diagnosticeres ved en øjenundersøgelse (øjenlysning)

Elektroretinografi ERG måler det elektriske respons af de forskellige celler I nethinden. En sådan måling giver et udtryk for disse cellers funktion. Hos hunde med ovennævnte læsioner viste ved ERG undersøgelse først tegn på nedsat stavcellefunktion og senere i forløbet nedsat tapcellefunktion. Stavceller registrerer bevægelse og fungerer bedst i svag belysning. Tapceller er vigtige for synet i dagslys og ansvarlige for farvesynet. Det viste sig desuden at ERG ikke var anvendelig i de tidlige stadier, idet de kliniske forandringer kunne erkendes tidligere ved en øjenundersøgelse end ved ERG undersøgelse.

Sygdommen viste sig at angribe den bagerste del af nethinden og årehinden. Årehinden og nethindens pigmenterede bagerste del er de første strukturer som bliver angrebet. Disse læsioner synes at give sekundære påvirkninger af synscellerne (Tap og stavcellerne)

Blod fra afficerede hunde blev ved molekylærgenetiske studier ved Optigen i USA undersøgt for pcrd PRA. Ingen af de afficerede hunde var positiv for denne genmutation.

Den beskrevne øjensygdom er ikke tidligere påvist hos CCD. Der er ikke tale om klassisk PRA. Både de kliniske forandringer, som kan erkendes ved øjenlysning, ERG undersøgelserne og de histopatologiske undersøgelser viser at der ikke er tale om klassisk PRA.

Derimod er der tale om en lidelse, som starter i årehinden og den yderste del af nethinden. Den øvrige del af nethinden tager skade som følge af den forandring, som foregår i årehinden og den yderste nethinde. Tilstanden er langsom progressiv med variabel hastighed. De første forandringer erkendes ved en øjenundersøgelse i 1-2 års alderen. Sygdommen leder til blindhed i 5-8 års alderen.

Lidelsen benævnes Pigmentøs Chorioretinopathi.

Yderligere forskning kræves for at klarlægge arvelighed og finde genmutationen til denne sygdom.

Del

Dyrenes Læge og Øjenklinik

Klinikkens adresse:
Munkemarken 72, Thorning
8620 Kjellerup 

Åben efter aftale

+45 27 60 60 69
Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.
 

Læs om