Regnbuehindebetændelse

Uveitis_RightEye_kat_DLOK

Regnbuehindebetændelse (Uveitis) kat

Øjeæblet er som en blære med opbygget af 3 lag:

  • Yderste lag: Senehinde og hornhinde
  • Miderste lag: Regnbuehinde, strålelegeme og årehinde – tilsammen kaldet årehinden
  • Inderste lag: Nethinden

Blæren som disse væv danner, er fyldt fra forrest til bagerst med kammervæske, linse og glaslegeme.

Uvea betyder drue på græsk og minder da også om indersiden af en drue hvis denne åbnes op. Der kan opstå betændelse i hele uvea (Regnbuehinde, strålelegeme og årehinde), men ofte ses hos kat alene betændelse i regnbuehinden.

Årsagerne til regnbuehindebetædnelse/årehindebetændelse (uveitis) hos kat er mange:

  • Infektionssygdomme som Felin leukæmi FeLV, Felin infektiøs bughindebetændelse FIP, Felin aids FIV, Toxoplasmose og andre.
  • Systemiske bakterieinfektioner
  • Traume på øjet
  • Andre øjensygdomme: grå stær, linseluxation, kræft i øjet
  • Autoimmune lidelser

Når en kat præsenteres i klinikken med regnbuehindebetændelse forsøges at finde årsagen til denne, men i over 50 % lykkedes dette ikke.

Regnbuehindebetændelse/årehindebetændelse medfører tåreflåd, sammenkniben af øjelåg, hævelse af bindehinden, katten bliver nedstemt og gemmer sig.

Symptomerne på regnbuehindebetændelse hos kat kan ofte forveksles med bindehindebetændelse (konjunktivitis). Bindehindebetændelse er ikke en synstruende tilstand, hvilket regnbuehindebetændelse ofte er. Derfor er det meget vigtigt at skelne mellem disse to lidelser.

Det syge øje bør derfor undersøges nøje. Øjenpaneldyrlægen undersøger hornhinden, forreste øjenkammer og linsen med en spaltelampe. Desuden undersøges nethinden med et ophthalmoskop for at vurdere om der er tale om regnbuehindebetændelse alene eller om årehinden også er involveret.

Det er vigtigt at diagnostisere regnbuehindebetændelse/årehindebetændelse tidligt, idet denne sygdom ofte udvikler sig til grøn stær (glaucom). Grøn stær er svær at behandle hos kat og fører oftest til blindhed.

Behandlingen af regnbuehindebetændelse/årehindebetændelse tager sigte på at behandle den tilgrundliggende årsag, hvis denne findes. Derudover behandles den specifikke lidelse i øjet.

Behandlingen indebærer lokal eller systemisk behandling. Derudover kan det komme på tale at give en indsprøjtning med binyrebarkhormon under øjets bindehinde. Behandlingen er meget langvarig – oftest livslang. Behandlingsintensiteten kan dog oftest nedsættes efter 1-2 måneder.

Uveitis_kat_dlok_closeup

Del

Dyrenes Læge og Øjenklinik

Klinikkens adresse:
Munkemarken 72, Thorning
8620 Kjellerup 

Åben efter aftale

+45 27 60 60 69
Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.
 

Læs om