Grøn stær

Grøn stær (Glaukom) - Kanin

Glaukom er en tilstand, hvor der opstår et forøget tryk i øjet.

I øjets strålelegeme bag iris produceres kammervæsken. Herfra flyder den gennem pupillen og ud i det forreste øjenkammer og videre ud af øjet via kammervinklen, som ligger mellem hornhinden og iris. Hvis dette balancerede flow forstyrres forbliver for meget væske i øjet, og der opstår et forøget tryk.

Normalt ligger trykket i øjet hos kaniner mellem 10-20 mmHg. En stigning i trykket medfører i begyndelsen smerter og synsforstyrrelser. Vedvarende forøget tryk over 2-3 døgn giver permanente skader på nethinden og synsnerven og medfører blindhed.

Der er to former for glaukom:

  • Primær glaukom opstår uden at andre sygdomme i øjet er årsagsfaktorer.
  • Sekundær glaukom opstår som følge af andre sygdomme i øjet.

Primær glaucom er en arvelig sygdom hos New Zealand White kanin.

Lidelsen nedarves autosomal recessiv med (bu) genet. Hos denne race er det en unormal kammervinkel, som er årsag til det forøgede tryk. Vinklen er i disse tilfælde deform.

Der ses en stigning i øjets tryk når kaninerne er 1-3 måneder gammel. Senere (over flere måneder)kan trykket nedsættes igen, da øjets indre ødelægges af det forhøjede tryk, og ikke er i stand til at producere væske mere.

Sekundær glaukom kan forekomme hos alle kaniner. Kronisk uveitis eller svulster i øjet kan føre til sekundær glaukom.

Symptomerne på glaukom er normalt smerter, men kaniner virker ikke til at have så store smerter forbundet med lidelsen som hunde og katte. Men der ses tåreflåd, øjet bliver øjet bliver rødt, hornhinden hvid og pupillen bliver stor. I tilfælde af kronisk glaukom forstørres øjeæblet gradvist.

De kliniske symptomer giver en mistanke om glaukom, men den endelige diagnose stilles ved at måle trykket i øjet. Denne måling foretages med et elektronisk instrument – en tonopen. Hvis trykket er for højt og de kliniske symptomer er forenelige med glaukom, kan diagnosen stilles.

Hvis der er mistanke om primær glaukom, kan foretages en gonioskopi. Ved denne undersøgelse lægges en speciel gonioskopilinse på den lokalbedøvede hornhinde, hvilket muliggør undersøgelse af kammervinklen. Denne undersøges for unormale forhold. Det er vigtigt at undersøge begge øjne, idet det vurderes, om der er risiko for udvikling af glaukom i det raske øje.

Medicinsk behandling af glaukom hos kaniner er vanskelig, idet den medicin, som er til rådighed til behandling af glaukom, ikke virker særlig godt på kaniner. Som nævnt falder trykket i øjet ofte efter et par måneder og herefter kræves ingen behandling.

Der bør ikke avles på kaniner med glakcom. Kaniner med den arvelige form for glaucom (bu/bu genet)udviser desuden også dårlig reproduktion, producerer små kuld og hun kaninerne afviser ofte ungerne.

Del

Dyrenes Læge og Øjenklinik

Klinikkens adresse:
Munkemarken 72, Thorning
8620 Kjellerup 

Åben efter aftale

+45 27 60 60 69
Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.
 

Læs om